Wiedza z chemii przydatna w kuchni

Jak przebić balon nie dotykając go? Czy można coś podpalić, a jednocześnie nie spalić? Jak sprawić, aby kolor atramentu pojawił się i zniknął? Między innymi na te oraz wiele innych pytań uzyskali odpowiedź uczniowie Szkoły Podstawowej w Szreniawie, uczestniczący w warsztatach przyrodniczychChemia w kuchni”, zorganizowanych w dniach 16 i 17 lutego 2016 roku.

Uczniowie SP w Szreniawie mieli okazję nie tylko do obserwowania poczynań Alicji Brzezowskiej - wykształconego przyrodnika oraz pedagoga – prowadzącej wspomniane warsztaty, ale i również osobiście wziąć udział w niektórych z prowadzonych doświadczeń.

Uczniowie szreniawskiej podstawówki dowiedzieli się m. in. jak skonstruować baterię z ogórka oraz co trzeba zrobić, aby pisać niewidzialnym pismem. Na zakończenie spotkania przygotowano spektakularny wybuch – w pełni kontrolowany.