Wiedza z chemii przydatna w kuchni
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 18, luty 2016 08:49
Jak przebić balon nie dotykając go? Czy można coś podpalić, a jednocześnie nie spalić? Jak sprawić, aby kolor atramentu pojawił się i zniknął? Między innymi na te oraz wiele innych pytań uzyskali odpowiedź uczniowie Szkoły Podstawowej w Szreniawie, uczestniczący w warsztatach przyrodniczych „Chemia w kuchni”, zorganizowanych w dniach 16 i 17 lutego 2016 roku.
Uczniowie SP w Szreniawie mieli okazję nie tylko do obserwowania poczynań Alicji Brzezowskiej - wykształconego przyrodnika oraz pedagoga – prowadzącej wspomniane warsztaty, ale i również osobiście wziąć udział w niektórych z prowadzonych doświadczeń.
Uczniowie szreniawskiej podstawówki dowiedzieli się m. in. jak skonstruować baterię z ogórka oraz co trzeba zrobić, aby pisać niewidzialnym pismem. Na zakończenie spotkania przygotowano spektakularny wybuch – w pełni kontrolowany.
https://www.golcza.pl/index.php/aktualnosci/669-wiedza-z-chemii-przydatna-w-kuchni#sigFreeId9ee8d5ba90